Vaikuta verkossa -tehtävää varten seurasin Juha Tapion ja Keski-Suomen Marttojen Facebook-sivuja tämän vuoden ajalta.

Juha Tapiosta olen aina tykännyt artistina ja käynyt myös kuuntelemassa miestä pariin otteeseen. Lapislatsulia-kiertueen keikka Jyväskylän Paviljongissa oli aivan huikea. Facebookissa en ole Juha Tapiota seurannut, siksi sivu hieman yllätti. Päivityksiä on usein ja kuvia keikoilta oli kiitettävän paljon. Hyvä! Tästä huolimatta odotin päivityksiltä hieman enemmän. Nyt ne tuntuvat toistavan tuttua kaavaa kerta toisensa jälkeen: lyhyt kuvaus keikasta ja kiitokset faneille. Siinä kaikki. Haluaisin, että Juha Tapio olisi itse enemmän äänessä Facessa, kertoisi ajatuksia elämästä, musiikista, keikkaelämästä, biisien tekemisestä.... Mielenkiintoista pohdintaa miehellä nimittäin riittäisi.
Eniten tykkäyksiä, reilusti yli 7 000, oli saanut uutinen Juha Tapion Iskelmä-albumi-Emmasta. Sitä oli myös kommentoitu eniten (336). Kommentit olivat pääosin onnitteluja artistille. Sivun päivityksiä oli jaettu yllättävän vähän, parhaimmillaan vain muutamia kymmeniä kertoja.

Muutama viikko sitten tein seurakuntalehteemme juttua Keski-Suomen Marttojen avustuksella. Siinä syy, miksi päätin katsoa, millaiset ovat ko. yhteisön Facebook-sivut. Päivityksiä on aika vähän, vain pari-kolme kuukautta kohden. Ehkä tässä suhteessa martat voisivat olla aktiivisempia. Tämä on ehkä osin syy siihen, että useimpia päivityksiä ei ole kommentoitu tai jaettu ollenkaan ja tykkäyksetkin ovat lueteltavissa pääosin yhden käden sormin.
Sinänsä sivuilla jaetaan hyödyllistä, ajankohtaista tietoa. Kävin muun muassa klikkaamassa linkkiä, josta pääsee lukemaan Isoäidin vinkkejä kevätsiivoukseen. Taimien kasvatukseen on marttojen sivuilla myös hyviä vinkkejä. Tästäkin oli kuvallinen linkki Facebook-sivulla. Lähes kaikissa päivityksissä oli mukana kuva, joka heti lisäsi päivityksen mielenkiintoa. Päivitykset ilman kuvia kun jäävät helposti huomiotta.

En ole vieläkään kovin innokas Facebookin käyttäjä, jotta jaksaisin seurata säännöllisesti jonkin yhteisön tai henkilön sivuja. Jäin miettimään mitä tai ketä voisin Facessa seurata. Tällä hetkellä muut mediakanavat ovat vielä etusijalla.